Miks 559 - mul on neid juppe nii palju küll, et sõitev isend kokku saada. Tegelikult oli puudu väntvõll ja tikud.
Laadalt sain komplektse mootori - no geneka poolne kaan puudu, kuid see ei tapa hetkel, mingi asi on ka olemas.
Millest siis asi koosnema hakkab:
1. veermik sama, mis 2020-2021 talvel 360 mootori alusena oli - samas on mul 2 raami, mida on vaja kohendada. Ühel raami poolsed jalatugede hoidikud õiget pidi keerata ja vasakpoolne summuti keskmine kinnitus tagasi keevitada. Tisel on vaja tagumine parem küljekarbi/summuti hoidja ära ussitanud. Mõlemad raamid on aastast 1967...
2. eks nipet näpet vaja juurde veel soetada nagu nt: lenks, ehk ka tagaporikas, mis ks lõigatud + kuluosad.
No sama raam ja plekid/559 istmealuste vastu väljavahetada ja ehk ka rattad. Pildil siis 360 mootor asendub 559 mootoriga
3. 559 mootor - no veel vaatan kummale karterile asja laon, kas 559 - 6 - 00754 või laadalt soetatud 559-122378
Aga kõigepealt mootoritest.
559-122378 (küljes avade kaitsmed - pannonia karpa kinnitus, millel all kummist pime ja leegikate mutrid, mille all siis tihendustopsud, et pesuvesi otse silkusse ei uhaks..): - karter suht ok, väike mõra keti hammaka all. Muus osas väljast kena. Isegi kruvika jälgi pole lahti võtmisel jäetud.
- Silkupea on kuidagi imelik e. mingi valuvormiga + küünlapesa parandatud.
- silku ise seest suht ok. Mina sain 1 remondi mõõdud + natuke kulumist. ehk siis piki sõidu suunda ülevalt 65,29, akende kohalt 65,26. Risti sõidusuunaga ülevalt 65,31, akende kohalt 65,26. (1. remont on 65,26-65,28 ja 2.remont 65,51-63,53)
- kolb ja rõngad suht alamõõdulised. Rõngaste lukupilu tugevalt üle 1mm ja mina sain kolvi mõõduks 65,15 seelikust.
- Silku ja kolvisüsteemi koostööl sain käega käivitusvänta vajutades 6 kg/cm2 survet põlemiskambris, mida on natuke vähe...
- Väntvõll tundub OK, kui siis väga, väga minimaalne kepsulõtk... üleval kolvisõrmel lõtku ei tundnud.
- Käigud lülituvad väga kergelt ja tõrgeteta.
Rohkem asja lahti ei kaevanud. Kell nullitud 66mm peale. Huvitavad silkupead.
Mootoril oli peal siis numbriga 25-559-13-011. Kuid teise mootori peal on 25-559-13-021. Põlemiskambri kuju ja küünlapesa samad, erinevus siis pealmise ribide kuju poolest ja valuvormi jäljed. Karterite pooled samade komplekti numbritega. Tutikas uus kolb 65,2 ja mootoris olev kolb 65,16...
Olemas veel ernevaid juppe sellele mootorile + 1rem tutikas kolb.
Mootor2 ehk 559 - 6 - 00754
- karteris üks lisa ava vänvõlli põskedele... no saab kinni keevitada kui vaja..
- Puudu väntvõll ja muu pudipadi ehk kõik saaks sinna laotud, mis 360 kastist üle jäi. No eraldi on õige sidurikorv ja siduriketi süsteem koos VVhammakaga.
Seega mingi sisu on masinal olemas...