Tere. Poetaks kah mokaotsast paar sõnakest ühe vanakese kohta. Tegu nimelt Yamaha DT125MX dvuhtaktnõi raketaga, aastast 1987. Liigume ajas mõnikümmend aastat edasi -
Päev mil ma ta ostsin. Vana ratas nagu ikka, töötas hästi, mõned asjad puudu, aga see selleks.
Päästetud olevat see kuskilt põllult või kuurist. Mootor oli kadunud(?) ning uus olevat saadud Poolast.
Seejärel nautisin masinat, käisime temaga ujumas, hullasime metsas puude vahel, hoolitsesin ta eest, jootsin, vahetasin vedelikke ning elu kui vilmis. Arvasin, et paremaks enam minna ei saagi. Tõesti hea ratas, kerge, pole eriti kange ka, jaksab kinni hoida küll.
Kogu mu ilus elu kestis selline, pakun julgelt kuu aega. Siis sai mulle saatuslikuks mu loll pea ja kruvide keeramine. Nimelt kooslus liiga suurest õhukogusest ja pikast ajast maanteed põhjagaasiga sõitmisest. Süda purunes. Nii mul kui tal.
Nautisin siis oma suve Minskiga edasi ning jätsin ta esialgu nurka seisma, kui ühel ilusal päeval tuli peale tuhin. Otsustasin, et kuna dokumentatsioon on niivõinaa puudulik, siis saab temast "raja ja metsa" masin. Osandasin ta laiali ning viisin asjad Laagrisse pritsi ja pulbrisse.
Sel ajal kui osad Laagris olid, võtsin lahti mootori ning andsin talle vähekene värviuuendust. Seejärel sai hakata kuskilt otsast juba kokku laduma.
Lahti võttes olin vist liialt robustne. Lõhkusin ära sidurikorvi ja suutsin seeneks malkida vända mõlemad otsad. Keerme parandusest pilte ei hakka lisama, kuid miskitmoodi viilide ja keermestajatega ma selle heaks sain
Yamahakeskusest sain kõik vajaliku, peale kolbi, rõngaste ja sidurikorvi.
Algselt leidsin facebooki avarustest ühe mehe, kes Poolas müüs sidurit, kuid tähele ma ei pannud, et sidur oli hoopiski uuema dt125e oma, kuid see selgus muidugi alles siis, kui olin ta kätte saanud. Õnneks leidsin Saksamaalt terve kasutatud heas korras sidurikomplekti.
Paagi ja porikate värvimisega sain ise hakkama, metsamasinale käib vast küll. Spreiga mina paremini enam ei oska.
Kuna kolbi ma yamahakeskusest ei saanud, siis otsisin uut eBayst, algselt tellisin Hiina kauppa kuid järjekordselt saan aru, et ei tasu proovida kulusid kokku hoida selle kaubaga. Tellitud kolbi varuosakoodi järgi ning ei sobi. Las siis olla, jääb lauakaunistuseks.Nüüdseks yamaha originaal tellitud ning tema taga edasine progress kinni. Kolbe sain Inglismaalt ja rõngad Saksast.
Mootorit olen nüüdseks neli korda kokku-lahti ladunud, kuna midagi on kas ära ununenud tagasi panna, või lihtsalt läinud mingi väike jublakas kuskil valesti. Asi hakkab pähe jääma juba. Loodan, et viiendat korda ei tule
Originaalis on tal autolube, kuid et oleks vähem asju mis saab valesti minna, siis seda seal vahel ei ole.
Internetist sain inspiratsiooni sepistada külge vanakooli ovaalid. Eesti pinnalt ei leidnud ning ei hakanud raha kulutama kallitele ovaalidele väljamaalt, seega otsustasin sellise twin cam pump diy süsteemi kasuks. Plastik tundub suht rabe, eks näeme kuidas vastu peab
Praeguseks hetkeks olen siin maal. Jooksvalt tuleb muidugi juurde asju mida oleks vaja, näiteks esihammakat ja ketti. Iga asi omal ajal. Saaks esialgu käimagi, suveni veel natuke aega.
Eks ma nüüd siis üritan dokumenteerida meie elukäiku, eks aeg näitab mis sellest saab.
Erik