"Väikevend arvutist välja" Riga 7 - Oopisteinepoiss

Kasutajate võrrid, mopeedid ja motorollerid. Tutvusta oma masinat!
oopisteinepoiss
Tavakasutaja
Posts: 19
Joined: 06. Nov 2011 01:00

"Väikevend arvutist välja" Riga 7 - Oopisteinepoiss

Unread post by oopisteinepoiss »

Tervist,

Olen siin foorumis juba pikemat aega liige olnud kuid võrri omanud tunduvalt kauem. Kuna ise olen võrrisõidust välja kasvanud, peamiselt kehakaalu poolest, tekkis juba eelmisel aastal plaan väikevennale võrr ehitada. Peamiseks eesmärgiks oli väikevennas arvutist välja meelitada ja tehnikaga tuttavaks teha. Eelmise aasta seisuga oli lootus kokku saada minimopeed, kuid seda ei juhtunud. Riga taaskordse olemasolu puhul sai asi uuesti käsile võetud.

Viimaste nädalate seisuga on muutunud palju. Alguses masin sõitis, kuid ei töötanud korralikult. Väikevenna tungival soovil ehitasin rigale piduripedaali ja seadsin masina nii heasse seadesse, kui tol hetkel võimalik oli. Vennas sai sõidud tehtud ning sama päeva õhtul hakkasin mootorit osadeks võtma.

Kui mootor sai maha võetud, tegi see käes kallutades häält. MIski liikus mootoris.. palju. Mootorit avama hakates selgus tõsiasi, et paljud osad on riknenud. Esimese asjana jäi silma siduriketas, mis oli enda laagritelt maha jooksnud ning liikus 2-3mm lõtkuga ümber tsentri. Hiljem lisandusid nimekirja kolvirõngad, kontaktid, vedav ketihammasratas, simmerling ja ilmselgelt tihendid. Tookord jäi osandamine pooleli siduriketta taha.

Sai siis foorumlaselt tõmmits hangitud. Kahjuks oli aeg ka siin oma töö teinud ning tõmmitsa ja siguriketta kuluvuse koostööl ei täitnud eesnimetatu absoluutselt eesmärki. Pärast katsetamist hakkasin maal asja ajama. Sain siis kohalikust kolhoosist traktoristiga jutule, kes vaatas tõmmitsale peale ja lausus,:"See ju võrri siduri tõmmits!". Samasuguse tõmmitsa väitis ta vedelevat kodus garaazis jalus. Loomulikult sai tehtud sõit tema poolt läbi ning sain tõmmitsa, mis oli küll hullemas seisus ostetust. Proovisin siis tollega samuti edutult ning lõpuks punktisin, 3-4 punktiga, tõmmitsa siduriketta külge.

Ketas oli juba alguses peetis, seega pikalt mõtlema ei pidanud. "Mingisugune" keere oli tõmmitsal peal kuid see kadus sidurikettasse ning keere otseselt vigastada ei saanud ilmselt tuleb suve käigus tõmmitsatest üks taastada korralikuks. Eks kuumus koos tõmmitsaga tegi oma töö ning lahti ma tolle ketta lõpuks sain. Kuna mootorit avades selgus tõsiasi, et väntvõllilaager käis pesas ringi ning paar siduri laagreid olid ka omadega läbi, tuleb lisada nood ostunimekirja.

Omapärane olukord, mida pole ennem täheldanud. Eelmine mootori parandaja "tarkpea" on kärninud väntvõlli laagripessa sooned, et laager kinni jääks. Oma tööd ei ole need ilmselt juba pikemat aega teinud. Ilmselt on karter juba pikemat aega kõlbmatu olnud, kuid viimasele vindile keeratud.



Hetkeseisuga on eemärgid järgmised:

Mootor parandada(väikevenna aktiivses koostöös),
Uus kett ja tagahammakas,
Raami modifitseerida: Paigaldada mugandatud tagaporilaud ning ilmselt ka mootorratta stiilis küljele käiv seisujalg,
Osandada ja värvida.

Pärast seda ei ole väikevennal muud kui kiiver pähe tõmmata ja mootorit sisse sõitma asuda.

Oli pikk jutt, kuid lootused on meil väikevennaga suured.
Last edited by oopisteinepoiss on 07. Aug 2013 23:02, edited 1 time in total.
User avatar
Nobody
Admin
Posts: 2213
Joined: 04. Oct 2003 00:00
Location: Tallinn
Contact:

Re: "Väikevend arvutist välja" Riga 7 - Lennuk

Unread post by Nobody »

Lase samas vaimus edasi ning katsu lugejaid piltidega kostitada! Hea lugemine on.

Selle laagripesa kärnimise kohta on juba vanades nõukogude aegsetes käsiraamatutes suurelt kirjas, et keelatud on taastada laagriist pinna kärnimise teel. :)

Ju siis oli tollal selle parandaja mingit sorti out-law mehaanik. 8 )
Auto võib olla, tsikkel peab olema.
piston
Posts: 6
Joined: 08. May 2013 16:34
Location: Järvamaa, Paide
Contact:

Re: "Väikevend arvutist välja" Riga 7 - Lennuk

Unread post by piston »

Lahe projekt, tahaks enda õele ka mingi masina kokku aretada 8 )
Aga küta pilte :D
User avatar
pitprolite
Tavakasutaja
Posts: 175
Joined: 18. Sep 2013 23:48

Re: "Väikevend arvutist välja" Riga 7 - Oopisteinepoiss

Unread post by pitprolite »

pilte? ;)
Post Reply